Mladi i književnost: Predstavljanje autora Faruka Šehića

Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ koje već četiri godine organizuje Internacionalni festival književnosti Bookstan, svoje aktivnosti počinje realizovati tokom cijele godine.
Prva u nizu podrazumijeva projekat „Mladi i književnost“ nastao uz podršku Općine Novo Sarajevo. Nakon predstavljanja programskih aktivnosti na Porodičnom danu u organizaciji Općine Novo Sarajevo gdje su se posjetitelji/ce mogli upoznati sa bh. izdavačkom ponudom te nakon predstavljanja projekta medijima, projektne aktivnosti nastavljamo s književnim susretima na kojima srednjoškolce i srednjoškolke s prostora Općine Novo Sarajevo ali i sve druge zainteresovane želimo upoznati sa stvaralaštvom bh. književnika i književnica, te ih motivisati na čitanje djela koji nisu dio obavezne školske lektire.
Prvi susret najavljujemo za petak, 27. septembra u 18:00 sati kada ćemo u prostorijama „Dječije kuće“ – bivši Pionirski centar Boško Buha – razgovarati s književnikom Farukom Šehićem.
Faruk Šehić jedan je od najnagrađivanijih i najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca.
Njegova prva djela – knjiga poezije „Hit depo“ i knjiga kratkih priča „Pod pritiskom“ – imaju kultni status kod čitalačke publike. S romanom „Knjiga o Uni“ za koji je dobio nagradu „Meša Selimović“ a potom i Evropsku književnu nagradu, stekao je međunarodnu reputaciju, a roman je preveden na jedanaest jezika, dok su u pripremi prevodi na perzijski, turski i njemački jezik.
Osim što će susret Faruka Šehića i mlađe publike u okviru projekta „Mladi i književnosti“ biti prilika za bolje upoznavanje pisca i djela, tom prilikom moći ćemo saznati koje su knjige i pisci bitno uticali na njegovu autorsku poetiku, šta je čitao kada je bio srednjoškolskom uzrastu, kako je počeo da piše i koju su to najvažniji savjeti koje bi danas mladim piscima mogao dati.

S Farukom Šehićem razgovarat će Kristina Ljevak.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top