History Fest / Izložba fotografija Marka Krojača ‘MOnuMENTI’

02.06.2018.-10.06.2018.

Zvanično otvorenje izložbe u sklopu History Fest-a održat će se u subotu 2. juna 2018. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u ulici Kemala Kapetanovića broj 17, sa početkom u 14 časova.

Izložba fotografija Marka Krojača ‘MOnuMENTI’ a u organizaciji forumZFD sadrži brojne fotografije spomenika na zapadnom Balkanu. Ti spomenici svjedoče o historijskim događajima u ovoj regiji u proteklih stotinu godina. One daju jasnu sliku kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. vijeka i sve do danas. Odnos prema postojećim spomenicima i uspostavljanje novih, odraz su regionalne kulture sjećanja i otkrivaju promenljive koncepte identiteta.

Forum civilna mirovna služba (forumZFD) je njemačka nevladina organizacija osnovana 1996. godine. Djeluje u različitim regijama i implementira projekte rješavanja konflikata. Na zapadnom Balkanu djeluje od 1999. godine. Trenutno ima urede u Beogradu, Sarajevu, Skoplju i Prištini gdje sarađuje sa lokalnim

Nakon otvorenja izložbe uslijedit će panel diskusija o temi Upotreba spomenika u reviziji historije u postjugoslovenskim državama.

U panelu sudjeluju: Vlatka Filipčić Maligec, Amra Čusto, Boro Bronza, moderator: Edin Omerčić

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top