Završna manifestacija projekta “Jačanje javne svijesti o zaštiti okoliša – Otpad nije smeće”

Povodom 5. juna Svjetskog dana zaštite okoliša, u Centru je održana završna manifestacija projekta “Jačanje javne svijesti o zaštiti okoliša – Otpad nije smeće”. Projekat je realiziralo KJKP „RAD“ uz sufinansiranje Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a u projektu je učestvovalo šest osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Prisutnima na završnoj manifestaciji obratili su se direktor KJKP „RAD“ Selim Babić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Direktor Babić u svom obraćanju zahvalio se učesnicima na projektu kojim se na edukativno-informativan način djelovalo na ekološku svijest građana, a posebno učenika, koji su velikom broju prisustvovali manifestaciji. Načelnik Koldžo čestitao je na uspješnom projektu iz oblasti kojoj i Općina Novo Sarajevo kao odgovorna lokalna zajednica poklanja posebnu pažnju realizacijom niza različitih aktivnosti. Veoma značajno je djelovati na jačanje svijesti o potrebi zaštiti okoliša kod mladih generacija, a upravo ovakvi i slični projekti koji okupljaju mlade i nude im nova saznanja stvaraju njihov pozitivan odnos prema gradskoj čistoći i zaštiti okoliša.

U okviru projekta realizirani su edukativni časovi u školama, održana međuškolska takmičenja u prikupljanju papira, kartona i PET ambalaže, te izradi najboljeg EKO-dvorišta, a ovom prilikom prikazan je kratki film o projektnim aktivnostima. Učenici osnovnih škola koje su učestvovale na projektu, a sa područja Općine Novo Sarajevo to je bila OŠ „Malta”, predstavili su se na manifestaciji performansima na temu reciklaže i zaštite životne sredine. Svi prisutni položili su ekološku zakletvu, a učesnicima projekta načelnik Koldžo i direktor Babić dodijelili su nagrade i zahvalnice.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top