Projekat „Mladi i književnost“/ Predstavljanje autorice Lamije Begagić

24. oktobra 2019 u 18:00sati / Dječija kuća

Projekat „Mladi i književnost“ namijenjen promociji kulture čitanja među mlađom publikom realizuje Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ zahvaljujući podršci Općine Novo Sarajevo.

Razgovor sa Lamijom Begagić organizovat će se u četvrtak, 24. oktobra u 18:00 sati. S autoricom će razgovarati Kristina Ljevak.

Lamija Begagić rođena je u Zenici 1980. godine. Diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Njena prva zbirka kratkih priča „Godišnjica mature“ objavljena 2005. godine (Sarajevo/Beograd) imala je veliki regionalni uspjeh. Pet godina kasnije objavila je knjigu priča pod nazivom „Jednosmjerno“. Priručnik „Furam feminizam“ namijenjen djevojčicama a i dječacima u osnovnim školama objavila je u koautorstvu s Marinom Veličković, a potom i roman prvijenac „U zoni“.

Uskoro će u izdanju Buybooka biti objavljena njena nova knjiga priča „Bolji mi i druga djeca“.

Lamija Begagić je urednica i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće „Kolibrić”, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje „Školegijum“.

Osim o počecima vlastitog književnog puta i prvim profesionalnim uspjesima, Lamija Begagić će na temelju bogatog iskustva rada s mladima različitih uzrasta govoriti i o tome kako književnost približiti najmlađoj publici i zainteresovati ih za djela van obavezne lektire. Govoriće i o društvenom angažmanu unutar književnosti i mimo nje, te važnim temama kao što je feminističko osvještavanje mladih. Razgovaraćemo o djelima i autorima/cama koje su definisale njen čitalački ukus i uticale na vlastiti izraz, te o temama kojima se u književnosti bavi.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top