Projekat „Mladi i književnost“/ Predstavljanje autorice Amile Kahrović-Posavljak

Projekat „Mladi i književnost“ namijenjen promociji kulture čitanja među mlađom publikom realizuje Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ zahvaljujući podršci Općine Novo Sarajevo.

Razgovor sa Amilom Kahrović-Posavljak organizovat će se u srijedu, 20. novembra u 18:00 sati u prostorijama „Dječije kuće“. S autoricom će razgovarati Faruk Šehić.

Amila Kahrović-Posavljak autorica je romana „Smrtova djeca“ koji je u izdanju Buybooka objavljen 2017. godine. Ove godine izdanje za Srbiju objavila je Književna radionica Raščić. Osim ovog romana, objavila je knjigu poezije „Koščice“ za koju je nagrađena regionalnom književnom nagradom „Mak Dizdar“. Uskoro će u izdanju Buybooka biti objavljen njen novi roman.

„Amila Kahrović-Posavljak piše bez milosti. Moglo bi se reći da nas njezin uznemirujući romaneskni prvijenac vodi na putovanje u srce traume, kroz brutalnu stranu djetinjstva, kroz pakao odrastanja, prostor ispunjen okrutnošću i beznađem, unutar kojega skupina tinejdžera traga za smislom i prepušta se samodestruktivnom buntovništvu. Usko fokusirana perspektiva istovremeno omogućuje panoramski široku sliku, jer ne radi se tek o gradskome kvartu s njegovim prljavosivim i grafitima išaranim inventarom, već o ruševinama društva i ruševinama svih vrijednosti – uključujući one što su nekoć služile kao formativni orijentiri – nakon povlačenja ratne stihije. Rat se u ovome romanu izravno ne spominje, ali sve vrijeme pulsira svojim kobnim posljedicama. Iznimno sugestivnom naracijom, od koje će nježnije duše vjerojatno zaboljeti stomak, Amila Kahrović-Posavljak približava nam hiperrealizam tranzicijske distopije, ambijent kao stvoren za drobljenje nade, pa će i fraza o onima što ‘tek zakoračuju u život’ voditi u kolektivno gubljenje tla pod nogama. Ako tu ima mjesta za budućnost, ona je takva da se do nje dopire kroz ušicu igle“, napisao je o romanu „Smrtova djeca“ Viktor Ivančić.

Amila Kahrović Posavljak ispisala je stranice odlične proze posvećene nasilnoj smrti djece u poraću, djece koja ništa, sem jedna drugih nisu imala. O jednom svijetu koji nestaje i pokušaju da se preživi život u prividu mira pripovijeda nam kroz naratorku Aminu, predstavnicu još jedne izgubljene generacije, one koja od života nema nikakvih očekivanja, naviknuta da se sve oko nje pretače u groblja.

Dio tema u predstojećem razgovoru sa Amilom Kahrović-Posavljak doticaće se nužnosti iskrenog pisanja, važnosti pisanja o onome što najbolje poznajemo, odsustva dodvoravanja publici i kritici i mikro svijetu situiranom u jedno postratno sarajevsko naselje.

Amila Kahrović-Posavljak rođena je 1984. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu, srednju školu i Filozofski fakultet, te stekla zvanje magistrice književno-historijskih nauka. Objavila je više naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima. Bavila se političkim novinarstvom, a nakon što je njena prva zbirka pjesama „Koščice“ osvojila regionalnu nagradu „Mak Dizdar“ (2016), napušta sve i potpuno se posvećuje književnosti. Roman „Smrtova djeca“ dobio je nagradu Excellence in Literature u Sjedinjenim Američkim Državama. Živi i radi u Sarajevu.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top