Predstava pod nazivom “Od dana mrtvih do cvijetne nedjelje”

Veliko mi je zadovoljstvo pozvati Vas na zajednički kulturni program Mađarskog udruženja građana HUM Sarajevo i Kraljevskog kamernog teatra iz Budimpešte.

Predstava pod nazivom “Od dana mrtvih do cvijetne nedjelje”-sa prevodom na bosanski jezik- održat će se 13. decembra 2023. godine, srijeda, sa početkom u 19 sati, u pozorišnoj dvorani Dječije kuće na Grbavici, u Sarajevu.

Iskreno se nadam da ćemo Vas moći ugostiti i pozdraviti kao člana publike.

Dobro došli! Vidimo se!

VIŠE INFORMACIJE:

Kraljevski Kamerni Teatar

Kraljevski kamerni teatar se može pohvaliti brojnim priznanjima:

2016. godine su nagrađeni priznanjem “Za mađarski svijet”.

Andraši Atila, pisac i reditelj, 2018. Godine je zaslužio priznanje u obliku Tisa ordena za umjetnost, građansko odjeljenje,između ostalog, zbog svojih umjetničkih dostignuća u Kraljevskom kamernom teatru. U martu 2020. godine, dobitnik je i Jasai Mari nagrade.

Bela Kalo, vodeći glumac ansambla, dobio je Jasai Mari nagradu 2019. godine.

Više o pozorištu možete pročitati klikom na sljedeći link: https://mkuk.hu/rolunk/

Od Dana Mrtvih do Cvijetne Nedjelje

Izbor  naslova nije slučajan.  Jesen 1918. godine, na Dan mrtvih, srpski okupatori su ušli u grad Suboticu, a zatim su se u proljeće 1941. godine, na Cvijetnu Nedjelju, vratili mađarski vojnici.

Predstava koja prikazuje jedan segment Mađarske historije, temeljena na stvarnim događajima i memoarima Ferenc Kendea, koji su predani Nacionalnoj biblioteci Sečenjii, zapravo je priča o jednoj ženi i tri muškarca, drama u jednom činu.

Maria, ženski lik priče, čeka počasne goste u gradskoj vijećnici u Subotici, narednika Kis Ernoa i vojnog savjetnika Ferenc Kendea, od kojih je Ferenc radio kao savjetnik u gradskoj vijećnici prije izbijanja rata. Nakon bolesti sekretara, Maria, kao jedina žena, brinula se o vođenju upravnih postupaka. Nakon jedinjenja grada, novi gradonačelnik otpušta Ferenca i Mariu iz ureda. Ferenc započinje samostalni poduhvat i organizuje dostavu i prodaju mađarskih časopisa i knjiga iz Budimpešte u Suboticu.


2 / 2

Kako se razvija Ferencov rad i život? Hoće li se dvoje mladih naći: Maria i Ferenc? Kolika je cijena slobode? Šao  znači rat i kako se nastavlja u doba mira? Kako ostati Mađar, naročito pod okupacijom?

Na ova pitanja, i mnoga druga, predstava traži odgovore, a prvi put će je izvesti umjetnici Udvar Kamara Teatra u pozorišnoj sali “Dječija Kuća” u Sarajevu.

Predstavu “Od Dana Mrtvih do Cvjetne Nedjelje” su prošle jeseni izveli na šest lokacija u Kanadi – publika je, na svim tim mjestima, izvedbu nagradila aplauzom.

Gledanje predstave posebno jača nacionalni identitet, razvija historijsko, kulturno i geografsko znanje. Budi interes za historijsku prošlost kao i za mađarske zajednice izvan naših granica. Religija, vjera, kao dio svakodnevnog života, prožima historijsku temu.

Glumci: Sorčik Kristina – Maria

Kalo Bela, dobitnik nagrade Jasai Mari – Ferenc Kende

Zoltan Molnar – Kis Erno, narednik

Mesaroš Arpad – Sepvolđi Aladar        →

Kreatori:

Dramaturg i redatelj: Andraši Atila, dobitnik nagrade Jasai Mari

Napisao: Šipošhegyi Peter

Skladatelj: Barabaš Zoltan,Večei Laslo

Kostimograf: Pešitz Monika

Trajanje: 1 sat i 30 minuta bez pauze

Link za gledanje predstave: https://youtu.be/gJYmlsqAURM

Organizator: Mađarsko udruženje građana HUM Sarajevo

Kontaktna osoba u Sarajevu: Tunde Varadi, 062 545 518, tundi.varadi@gmail.com


Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top