Predstava „Je li to samo san?“ za prvačiće Novog Sarajeva

Udruženje dramskih glumaca „Mundo Mondo“ počinje realizaciju projekta „Moja prva predstava za prvačiće Novog Sarajeva“. Projektom je planirano izvođenje deset predstava „Je li to samo san?“  za učenike  prvih razreda iz dvanaest osnovnih škola s područja Općine Novo Sarajevo, a projekat će se realizirati u saradnji sa JU Međunarodni centar za djecu i omladinu „Novo Sarajevo“ u njihovom objektu Dječija kuća, Grbavička bb prema unaprijed dogovorenim terminima. Ovo će učenicima biti prilika za organiziranu posjetu pozorištu sa drugaricama i drugarima iz razreda i škole.

Predstava „Je li to samo san?“ u režiji Maria Drmaća govori o čudnovatim zgodama bake i djeda, dječaka i djevojčice koji tokom vožnje Sarajevskom žičarom i izletu na Trebević otkrivaju da li vile postoje i jesu li one samo san te legendi da vile mogu vratiti mladost i odvesti nas na mjesta o kojima nismo ni sanjali. U predstavi „Je li to samo san?“ glumci Dina Mušanović i Adis Omerović djecu vode na čarobno putovanje iznad grada Sarajeva uz muziku i ples u priči punoj ljubavi i humora. Predstava može poslužiti kao uvod za čas o historijatu glavnog bh. grada s obzirom na to da promovira materijalnu kulturnu baštinu Sarajeva i daje na značaju Sarajevskoj žičari, Vijećnici, Šeher-Ćehajinoj ćupriji i Baščaršiji kao važnim objektima materijalne kulturne baštine Grada Sarajeva. Predstava „Je li to samo san?“ namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta koja će nakon predstave imati informacije o žičari, njenom nastanku, obnovi i najzanimljivijim pričama koje ona krije. Također, priča ne zaobilazi ni ostale znamenitosti Sarajeva, a koje se mogu vidjeti tokom vožnje žičarom.

U okviru projekta, glumica Vanesa Glođo će kroz interaktivni razgovor, prije izvođenja svake predstave djecu uputiti o važnosti bontona u pozorištu. Ovaj segment projekta će poslužiti da se djeca podsjete na pravila lijepog ponašanja u pozorištu budući da mnogi od njih uslijed pandemije koronavirusa nisu posjećivala pozorišta, ni kulturne institucije uopće, a mnogima od njih će ovo biti i prva posjeta pozorištu i prilika da stvore uspomene kojih će se sjećati cijelog života..

Prvo izvođenje predstave „Je li to samo san?“u okviru projekta „Moja prva predstava za prvačiće Novog Sarajeva“ je u petak 29. 9. u 11 sati u Dječijoj kući, Grbavička bb za prvačiće iz Osnovne škole „Grbavica 2“.

Projekat „Moja prva predstava za prvačiće Novog Sarajeva“ finansira Općina Novo Sarajevo.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top