Plesom u (bolju) budućnost (bez rata)

O kakvoj budućnosti sanjaju mladi Sarajeva, nakon što im je u nasljeđe ostavljeno breme teških ratova?

Da bi o tome saznali direktno od svojih vršnjaka, u Sarajevo je doputovala grupa od 40 mladih ljudi iz Francuske, Njemačke i Rumunije. Tokom dvosedmičnog zajedničkog života sa mladih Sarajlijama oni su razmijenili svoja dosadašnja životna iskustva i prenijeli ih u jedan plesni komad, koji je u subotu, 9.8.2014., sa početkom u 20 sati, proslavio svoju premijeru u Centru za mlade na Grbavici.

Ovaj plesni komad predstavlja jedan kolaž slika iz posljednjih 100 godina evropske istorije: počev od multikulturalne i multireligijske posebnosti Sarajeva i života s početka 19. vijeka, preko sudbonosnog atentata na austrougarskog prestolonasljednika i nakon toga započetog 1. svjetskog rata, preko jugoslovenskog rata sve do današnjih dana, do jedne generacije, koja danas u Sarajevu živi i sanja.

Mladi su, zajedno sa svojim vršnjacima, putem različitih varijanti hip-hop plesa „pripovijedali“ o ličnim sudbinama u ratnim vremenima, o težini tuge žrtava, o volji za preživljavanjem, o beznadežnosti, nasilju i nepravdi, ali i o hrabrosti, nadi i kreativnosti, koji usprkos svom otporu otvaraju nove perspektive.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top