Naučno-popularni skup “Volim matematiku” u Dječijoj kući

Međunarodni dan matematike, koji se obilježava širom svijeta, ovog proljeća po prvi put će biti obilježen i u Sarajevu. Tim povodom će 13.3. i 14.3. u Dječijoj kući biti upriličen naučno-popularni skup Volim matematiku. 
Matematička zajednica širom svijeta različitim aktivnostima tradicionalno obilježava Međunarodni dan broja Pi 14. marta. Ove godine i Sarajevo se pridružilo manifestaciji organizacijom naučno – popularnog skupa Volim matematiku. Organizatori skupa su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Odsjek za matematičke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  
Skup Volim matematiku obuhvatit će oko 80 kratkih izlaganja o različitim matematičkim temama, fenomenima i zanimljivostima koje su pripremili osnovci, srednjoškolci, nastavnici, profesori, studenti – ljubitelji matematike. Takođe, dio skupa će biti i izložba 20 matematičkih eksperimenata koje su priredili timovi učenika i nastavnika sarajevskih škola, kao i tri panel diskusije na kojima će se govoriti o udžbenicima i ICT sredstvima u nastavi matematike, obrazovanju nastavnika i primjeni matematike. Tokom trajanja panel diskusija učenici će se zabavljati uz različite matematičke igre, radionice i kvizove. Ove godine, učešće na skupu je prijavilo blizu 200 učesnika. 
Više informacija o ovom događaju možete dobiti putem web stranice https://volimmatematiku.unsa.ba,  ili na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Ovogodišnji skup podržali su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitetski tele-informatički centar, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Opština Novo Sarajevo, Opština Centar, Centar za obrazovne inicijative Step-by-Step, te kompanije Logosoft, BH Pošte, InfoStudio i Grawe. 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top