Završna manifestacija projekta „Volontiranje je cool!“

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarejevo, 05.12.2013. godine, simbolično na Međunarodni dan volonterizma, održala se druga Galerija volonterizma pod nazivom „Sve za druge a ništa za sebe“ koja je ujedno i završna manifestacija projekta „Volontiranje je cool!“ koju su organizovali Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Na manifestaciji je učestvovati preko 150 volontera i koji su predstavljali svoju volontersku grupu Učenici – volonteri i pedagozi iz 25 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad ,Vogošća i Ilidža su u proteklim mjesecima jednom sedmično realizirali volonterske aktivnosti po vlastitom izboru. Od samog početka projekta „Volontiranje je cool!“ učestvovalo je 500 volontera koji su svojoj zajednici nesebično poklonili 17.280 volonterskih sati, pretvoreno u novčanu jedinicu 54.000 KM.

Udruženje “CROA ”, uz finansijsku pomoć Općine Centar, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalno ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta , Općine Stari Grad, Fondacije LIDER, Žene ženama kao I sponzori Sarajevo šumama, Gallery Blue art , Bošnjački institut Fondacija Adil Zulfikarpašić, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Bibliotekačka djelatnost , OBI, Vesta, Fond eko, Telemach, Kreativne torte Sarajevo, Maja Art, Solidex d.o.o, Knjižara Exclusive d.o.o., Konto Mex preduzeće za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga, Art kuća Sevdaha, su svim učesnicama galerije dodjeli interesantne nagrade.

Veliko Hvala našim partnerima i prijateljima projekta : Udruženje Infohouse, Međunarodni Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo, Učenicima JU Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo kao i studiu Nova viizija.


Pobjednici druge galerije volonterizma 2013. su:

  • JU OŠ Zahid Baručija iz Vogošće,
  • JU OŠ Safvet-beg Bašagić iz Općine Centar,
  • JU OŠ Mula Mustafa Bašeskija iz Općine Stari Grad.

Mladima su se pridružili i mnoge visoke zvanice institucija koje su dale nesebičnu podršku ovom projektu, a na kraju uz after party su se pridružili Amar Jasarspahic Gile, Elvir Laković Laka i Lejla Laković . Jedni od najvećih zvijezda domaće scene, što je dodatno diglo atmosferu i oduševilo najmlađe učesnike.


Direktori Udruženja “CROA” Zafir Šišić i predsjednica Amela Sirovina, vjeruju da će kroz ovaj projekat i aktivnosti unutar njega, dodatno osnažiti svijest svih mladih u našoj zemlji za razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje njihovog statusa u cjelini te da je volontiranje dugoročno ulaganje u sebe i svoju budućnost.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top