Uručene stipendije redovnim učenicima i studentima s područja Novog Sarajeva

Ove godine stipendije će koristiti 193 učenika srednjih škola i 164 redovna studenta s područja općine Novo Sarajevo

Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevonačelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas je svečano uručio 357 stipendija učenicima srednjih škola (193) i studentima (164) sa područja općine Novo Sarajevo koji se nalaze na redovnom školovanju za nastavnu 2013/2014. godinu. Stipendije sa dodjeljuju za jednu nastavnu godinu (deset mjeseci), a za ove namjene Općina Novo Sarajevo je u Budžetu izdvojila sredstva u iznosu od 312. 000 KM.

Načelnik Koldžo u svom obraćanju istakao je da je Općina i ove godine kao i prethodnih, u odnosu na druge, izdvojila najviše sredstava za stipendiranje učenika i studenata i djece bez oba roditelja. Ove godine ukupno je uručeno 411 stipendija, kako za redovne učenike i studente, tako i za djecu bez oba roditelja, za šta je izdvojeno u Budžetu oko 400. 000 KM, što čini 4% općeg fonda Budžeta Općine.

– I ove godine, kao i posljednjih šest godina, zadržali smo onaj naš princip, nema rang liste najboljih učenika i studenata, postoje tri osnovna kriterija i zato vam opet ponavljam, vaše je da učite, a moje je da obezbijedim sredstva za sve one koji ispune ta skromna tri kriterija i dobe stipendije. Studenti i penzioneri su dvije zaštićene kategorije Općine Novo Sarajevo, oni uvijek imaju i uvijek će imati svoje mjesto, jer smo mi odavno došli do spoznaje da su to dvije posebno ugrožene kategorije našeg društva, tako da je naša nezakonska, ali moralna obaveza da pomognemo tim kategorijama, istakao jenačelnik Koldžo.

I ove godine, dodjela stipendija realizirana je u organizaciji Službe za boračko – invalidsku zaštitu i Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo i izbjeglice Općine Novo Sarajevo.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top