U OBJEKTU CENTRA U GRBAVIČKOJ BB, ODRŽAN JE NAUČNO-POPULARNI SKUP VOLIMMATEMATIKU

Uoči Međunarodnog dana matematike koji se obilježava 14. marta, Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Odsjek za matematičke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su organizirali naučno-popularni skup Volim matematiku. Ove godine skup je održan 4. i 5. marta u objektu Međunarodnog Centra za djecu i omladinu na Grbavici. Cilj ovog skupa, kao i cilj obilježavanja Međunarodnog dana matematike je predstaviti značaj i ljepotu matematike, široj društvenoj zajednici predstaviti primjene matematike, njenu zanimljivu i kompleksnu historiju, te naglasiti dvosmjernu vezu matematike i razvoja društva.

Drugu godinu zaredom, skup Volim matematiku u dva dana održavanja okuplja učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, studente i profesore Univerziteta u Sarajevu, kao i sve ostale zaljubljenike u matematiku. Ove godine skup je okupio preko 400 učesnika, a većinu su činili učenici osnovnih i srednjih škola.

Pored radionica prilagođenih različitim uzrastima i interesima, učesnici su imali priliku čuti preko 80 trominutnih izlaganja koje su spremili učenici, nastavnici, studenti i univerzitetski profesori.

Stoga ovim putem organizatori skupa još jednom izražavaju svoju zahvalnost svima onima koji su podržali projekt: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitetski tele-informatički centar,  Međunarodni centar za djecu i omladinu i općina Novo Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, te partnerima projekta: Logosoft, BH Pošta, Symphony, ORKA, InfoStudio, Raiffeisen bank, Slatko i slano, Svjetlostkomerc, Oaza, Klika. 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top