Svečano otvorena „Dječija kuća“ Novo Sarajevo

Uz prisustvo brojnih zvanica i građana Sarajeva, 25. marta ove godine, svečano je otvorena „Dječija kuća“ Novo Sarajevo na Grbavici.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo uručio je ključ „Dječije kuće“ Zorici Miličević, v.d. direktorici „Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo“.

„Dječija kuća“ djelovat će u okviru JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“.

Ovom prilikom, prisutnima su se obratile i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Izgradnja objekta „Dječija kuća“ Novo Sarajevo, bivšeg Pionirskog centra „Boško Buha“, jedan je od najznačajnijih projekata Općine Novo Sarajevo i kao takav dio je revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

Pionirski centar „Boško Buha“ u naselju Grbavica izgrađen je 70-tih godina prošlog vijeka za potrebe školske djece u cilju dodatne edukacije kroz razne vanškolske aktivnosti i sekcije.

Kao i većina javnih objekata na području općine i objekat bivšeg Pionirskog centra „Boško Buha“ je, tokom agresije na BIH, pretrpio značajna oštećenja.

U objektu se nalazi višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info pult sa garderobom.

Na prvoj etaži smješten je administrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi. Ukupna korisna površina objekta je oko 2.000 m².

Za ove namjene iz općinskog budžeta izdvojeno je 2.000.000 KM.

U kulturno-zabavnom programu svečanog otvorenja učestvovali su balerine plesnog studija „Lucca Dance“, zatim Amela Frljučkić, magistrica muzičkih umjetnosti na harmonici, KUD „Lola“, kao i djeca iz hora “Superar“, a program je vodio glumac Mario Drmać.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top