STEM RADIONICE

Učimo programirati

Termini STEM radionice – Učimo programirati

Ponedjeljak – Četvrtak u 18:00

Igrajmo se inteligentno

Termini STEM radionice – Igrajmo se inteligentno

Utorak – Srijeda u 18:00

Zašto STEM edukacija – radionica?

Jedna od ključnih uloga, u starteškom opredjeljenju svake države u 21. vijeku, vijeku globalizacije svih tokova, pripada svakako i STEM edukaciji.

STEM (Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inžinjering) i Mathematics (matematika)).

Za približavanje uloge i mogućnosti nauke i tehnologije u stvaranju novih vrijednosti i ekonomskog prosperiteta, veoma  je važno probuditi svijest o značaju razvoja nauke i tehnologije te promijeniti sliku naučne struke u javnosti.

U tom smislu, imajući u vidu nužnost poticanja novih generacija (posebno učenika osnovnih škola), na razvoj u oblasti tehničkih nauka u smislu razvijanja njihovih potencijanih orjentacijskih opredjeljenja, koja će zapravo u bliskoj budućnosti imati za cilj pozicioniranje na globalnom tržištu rada, svaka planirana STEM radionica ima veoma važnu ulogu u ostvarivanju ove značajne strategije.

Tradicionalne obrazovne metode i tehnike te zastarjeli ili loše koncipirani nastavni planovi programi, često nisu u mogućnosti odgovoriti izazovima savremenog doba. Brz razvoj nauke i novih tehnologija iziskuje konstantno prilagođavanje kako gradiva i edukativnih metoda i tehnika tako i učitelja, nastavnika i profesora, a naš sistem na žalost to još uvijek ne omogućava.

Stoga, smatramo da je STEM radionica mali, ali veliki korak i na naše zadovoljstvo, nastavak očogledno već – strateškog opredjeljenja Općine Novo Sarajevo ka ostvarivanju navedenih ciljeva.

STEM edukacija, učenike inspiriše i motiviše na izučavanje i usavršavanje u oblastima esencijalnim za razvoj društva i društvene konkurentnosti što ih u konačnici dovodi do izbora odlično plaćenih i konkurentnih profesija. Pored toga usvojena znanja i vještine učenicima mogu koristiti i u rješavanju problema i izazova iz svakodnevnog života.

Kako živimo u digitalnom dobu, vještine programiranja postaju sve važnije na tržištu rada. Iako neće svi biti programeri u budućnosti, osnovne vještine kodiranja će biti potrebne u mnogim područjima. Trenutno ne postoji konsenzus o tačnoj dobi kada bi djeca trebala početi učiti programiranje, no već postoje mnoge aplikacije za kodiranje na tržištu za različite starosne grupe. Neke od njih mogu koristiti vrlo mala djeca koja ne znaju čak ni čitati, dok su druge namijenjene starijim učenicima koji imaju solidno znanje iz matematike.

Prednosti logičkog razmišljanja i programiranja

Prvi razlog zašto bi djecu trebalo naučiti programirati je što će iz svoje perspektive shvatiti kako kompjuteri rade i zašto rade. Danas se djeca “rađaju” sa tabletima i pametnim telefonima, no uzimaju ih zdravo za gotovo. Ako ih počnu razumijevati, tada će ih lakše i bolje koristiti. Koliko puta ste trebali neku aplikaciju i shvatili da ne postoji nešto takvo? Ako znate programirati, sami si ju možete napraviti. Pogotovo ako je nešto jednostavno i korisno, a nemate takav alat za instalirati na računar.

Bez obzira na to pokazuje li mališan interes za informatiku ili ne, rad na računaru i tehnološke inovacije neće ga mimoići tokom života. Na sreću, današnja djeca tehnologijom se služe bez ikakvog prethodnog učenja: sasvim im je prirodno koristiti pametne telefone i tablete za zabavu i školu, a tehnologija će sigurno biti i nezaobilazan dio njihova posla jednog dana bez obzira koje zanimanje odabrali.

Munjevit tehnološki razvoj omogućio nam je iskustva o kojima smo još donedavno samo maštali, a računarske nauke postale su zanimanje budućnosti.

Djeca obožavaju tehnologiju i taj interes svakako treba dobro iskoristiti. Bio mališan sljedeći Steve Jobs ili ne, učenje programiranja ili barem povremeno igranje s pozadinskim komponentama igrica, aplikacija i web stranica može mu biti od velike koristi. Učenje programiranja pomoći će mu razviti sposobnost rješavanja problema, kreativnost i komunikacijske vještine.