Radionica o zdravoj ishrani

U Centru će se održati „Radionica o zdravoj ishrani“ u organizaciji „Centra za okolišno-održivi razvoj“ i Grada Sarajeva.

Održana promotivna kampanja „Zdrava ishrana“ u sklopu projekta „Grad Sarajevo–Grad Eko-škola”

Povodom 17. novembra, Dana ekoloških pokreta, Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) danas je u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu održao promotivnu kampanju „Zdrava ishrana“. Ovo je jedna od aktivnosti koju pet sarajevskih škola: O.Š. „Vrhbosna“, O.Š. „Mula Mustafa Bašeskija“, Druga gimnazija, Treća gimnazija i Gimnaziji Dobrinja, zajedno realiziraju u sklopu projekta „Grad Sarajevo – Grad Eko-škola”. U današnju promociju bila je uključena je i O.Š. „Osman Nuri Hadžić“, koja pilot program eko-škola implementira kroz projekat “Eko-škole Općine Novi Grad Sarajevo“. Voditeljica ovog projekta Sabina Hadžiahmetović je kazala da je današnja manifestacija posvećena sve prisutnijem problemu rasta i razvoja mladih s obzirom na njihove svakodnevne navike kada je u pitanju ishrana.

Pozdravivši učenike i nastavnike u ime Grada Sarajeva, koji učestvuje u ovom projektu uz podršku UNDP-a, zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović je istaknuo značaj današnjeg skupa koji je posvećen zdravlju i zaštiti okoline. Dogradonačelnik Živanović je čestitao učesnicima projekta „Grad Sarajevo – Grad Eko-škola” na mudroj odluci da budu progresivni dio čovječanstva – aktivisti i aktivistkinje ekološkog pokreta.

Dr. Lejla Hatibović iz Zavoda za javno zdravstvo KS održala je prezentaciju o pravilnoj i uravnoteženoj ishrani i prevenciji gojaznosti u školskom uzrastu. Nakon toga, učesnici današnje promocije su imali priliku da konzumiraju zdravu hranu koju su pripremili učenici Srednje prehrambeno-tehnološke škole. Povodom obilježavanja Dana ekoloških pokreta, blizu 150 učenika iz spomenutih škola danas su, u prijepodnevnim satima, obišli sarajevsku deponiju sa ciljem upoznavanja sa odlaganjem i upravljanjem komunalnim otpadom.

Inače, ovaj projekat se realizira u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II“, koji finansira EU u iznosu 1,5 miliona eura. Projekat se implementira u saradnji sa Gradom Sarajevom, koji je pokazao spremnost da unaprijedi i intenzivira saradnju sa organizacijima civilnog društva u cilju jačanja lokalne samouprave i sudjelovanja građanki i građana u vršenju poslova od javnog značaja.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top