Predstava na temu manipulacije „Pažnja manipulacija!“

Sinoć, 22. decembra, u Dječijoj kući Novo Sarajevo u 19 sati izvedena je interaktivna predstava na temu manipulacije „Pažnja manipulacija!“. Predstavi su prisustvovali srednjoškolci koji i jesu ciljna grupa ovog projekta.

Projekat „Pažnja manipulacija!“ se bavi prisustvom manipulacije u svakodnevnom životu, kako u međuljudskim odnosima, prijateljstvu, ljubavi, na poslu, tako i u politici, religiji i medijima.

Predstava se bavi metodama manipulacije. Gdje god ima komunikacije ima i manipulacije, samo je pitanje stepena njene izraženosti. Pa tako u političkim sistemima i propagandi apsolutno je zastupljena svjesno, dok je u intimnim odnosima nesvjesnija i ima manji uticaj.

Senad Alihodžić, idejni tvorac i producent projekta : „Izabrali smo temu manipulacije za koju smatramo da je jako bitna da se njome bavimo zato što je bliska svima, bilo da smo manipulatori ili žrtve manipulacije. Ipak, mislimo da bi veći učinak bio da ovu temu pibližimo srednjoškolcima, jer će uskoro, sa odabirom univerziteta, posla itd. postati indivudue koje će uskoro i imati pravo na glasanje na izborima. Na ovaj način ih želimo „pripremiti“ za nadolazeće vrijeme. Da ih ohrabrimo da imaju kritičko mišljenje i da počnu primjećivati manipulacije i u svakodnevnom životu, i u politici. Svjesni smo da je je manipulacija svakodnevno prisutna, ali i da nije svaka manipulacija opasna, dok neke jesu i na njih želimo da ukažemo. Dakle, oprez, al’ ne i paranoja!“

Nakon odigrane predstave, učesnici projekta su razgovarali sa srednjoškolcima da bi stekli još veći uvid u manipulacije sa kojima se oni susreću trenutno. Predstava i razgovori će poslužiti kao daljnja nadogradnja projekta za koji već postoji interes, te možemo očekivati nastavak projekta.

Ekipu projekta, pored producenta Senada Alihodžića, čini dramaturg i dramski pisac Adnan Lugonić, te glumci Igor Skvarica i Dina Mušanović.

Projekat je realiziran u produkciji Udruženja „Fercera“, u partnerstvu sa JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičku, scensku i likovnu djelatnost.AA

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top