Nagrada „Goran Bubalo“ za humanost, prava Romkinja, mirovno obrazovanje i prava LGBTIQ+ zajednice

Sarajevo, 10. 12. 2021. – Aktivisti Nihad Suljić i Indira Bajramović te Centar za mirovno obrazovanje i BH Povorka ponosa ovogodišnji su dobitnici Mirovne nagrade „Goran Bubalo“, koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, saopšteno je iz ove organizacije.

Nagrada, koja je ustanovljena 2013. a dodjeljuje se pojedincima, školama i organizacijama koje doprinose izgradnji mira i promociji ljudskih prava, od 2020 godine nosi ime Gorana Bubala u znak sjećanja na pokojnog osnivača i predsjednika Mreže.

Tako je žiri ove godine prepoznao humanost i zalaganje Nihada Suljića za prava i slobode osobama u pokretu u BiH, kao i višedecenijski rad Indire Bajramović u borbi za prava i sigurnost Romkinja i ali rodnu ravnopravnost svih žena u Bosni i Hercegovini.

„Boreći se za one najslabije danas, borimo se zapravo za sve nas u budućnosti,“ rekao je Nihad Suljić, humanitarac i aktivista, dobitnik Mirovne nagrade „Goran Bubalo“.

Pored pojedinaca, nagrada je dodijeljena i Centru za mirovno obrazovanje pri Filozofskom fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a žiri je odlučio dodijeliti i specijalnu nagradu BH Povorci ponosa za hrabrost i za javno zagovaranje prava LGBTIQ+ pojedinaca i pojedinki.

 „Ova nagrada je od izuzetne važnosti za sve nas, kao društvo i kao pojedince, sada više nego ikada, jer ukazuje na to da svi mi kao pojedinci možemo doprinjeti boljem i pravednijem društvu, za šta se zalagao naš Goran, po kom ova nagrada i nosi ime“, navela je Nataša Maksimović, predsjednica Mreže za izgradnju mira.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top