Mladi iz Centra učestvovali na „34.THEATERTAGE AM SEE“ / Friedrichshafen

Predstava „Misliš da ne vidim?“ je rezultat sedmomjesečnog rada sarajevskih srednjoškolaca i poznate bosanskohercegovačke glumice Vanese Glođo u okviru projekta JU“Međunarodnog centara za djecu i omladinu Novo Sarajevo“, „Dramski studio za srednjoškolce“.

Nakon realizacije projekta i posjete delegacije iz Gradske uprave grada Friedrischafena, uslijedio je Poziv za “34. THEATERTAGE AM SEE“, a na inicijativu koja je potekla od Gradske uprave Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo.

Od 20.03.2018. do 23.03.2018.godine, predstavom „Misliš da ne vidim?“ srednjoškolci sa područja cijelog grada su se predstavili na uglednom festivalu mladih  „34.THEATERTAGE AM SEE“ u Friedrichshafenu u Njemačkoj .

Predstava je oduševila gledaoce i žiri, ali u isto vrijeme i šokirala prisutne, zbog ozbiljnog pristupa tematici i gorućim problemima društva, budeći različita osjećanja.

Predstava je ocjenjena najvišim ocijenama te je grupa dobila poziv za ostale festivale planirane za naredni period u Njemačkoj.

Predstava tematizira nasilje. Nasilje je prikazano kroz 12 scena. Svaka scena je prikazana na drugačiji način i svaka scena donosi svoju priču. Glumci predstave se isprepliću kroz scene i svakoj sceni daju poseban pečat. Nasilje je tema koja postaje sve aktuelnija i postaje veliki problem društva. Kroz ovu predstavu autor i glumci žele prenijeti poruku da nasilje nikada nije bilo rješenje. Predstava prati živote mladih i starijih ljudi koji su preživljeli nasilje i pričaju svoju priču koja nikada nije nikome ispričana. Istinite priče u predstavi nam govore koliko je zapravo nasilje prisutno u društvu, a ne bi trebalo biti. Različite scene koje su prikazane u predstavi bude u gledateljima osjećaj koji nisu ranije prepoznavali. Suosjećajnost. Žrtvovanost. Sažaljenje.

Dječaci, djevojčice, žene, muškarci, tinejdžeri se susreću sa životnim preprekama koje donosi društvo, a upravo ta prepreka je nasilje. Nasilje je izvršeno na ljude koji su drugačiji, koji nisu kao gomila isti, što pokazuje scena momka koji trenira balet i zlostavljan je od svojih vršnjaka. Nije bio shvaćen u društvu, baš kao ni glumci naredne scene, koja donosi život jedne imućne tročlane porodice se polako počinje pretvarati u pakao, jer se njihov sin pada u loše društvo i počinje se drogirati. Nasilje kroz predstavu je prikazan i na sljedećim scenama, gdje majka svojoj kćerki otima momka, naredna scena prikazuje šta je sve djevojka u stanju da uradi zbog ljubavi. Žrtvovanost, naivnost, odbačenost, sve su to imenice koje opisuju nasilje. Život muža i žene koji žive zajedno, gdje je žena žrtva u braku. Silovane žene koje su završile na psihijatriji. Ubojstvo majke. Raskid veze. Rat. Samoubojstvo. Sahrane. Sve su to scene koje su prerađene kroz predstavu. Da li će upravo ova predstava prosvijetliti ljude i natjerati da ne čine nasilje?

Pored toliko nasilja, vrijeme je da se okrenemo nečemu ljepšem. Da se okrenemo ljubavi.

Također,mladi su posjetili pobratimski Centar “Molke” u Friedrichshafenu, gdje je upriličen i susret sa Dr.Wolfgang Sigg, počasnim zamjenikom gradonačelnika Friedrichshafena i Karoline von Dewitz, direktoricom Centra Molke.

“THEATERTAGE AM SEE” jedan je od najznačajnijih međunarodnih amaterskih pozorišnih festivala i održava se od 1984.godine u Friedrichshafenu na jezeru Bodensee.

Festival je jedan od najvećih evropskih događaja  mladih i amaterskih pozorišta. Svake godine sudionici se sastaju u školi St. Martin u Friedrichshafenu, gdje se odigravaju predstave, radionice i kursevi. Na natječaj se pozivaju  mladi, te amaterska pozorišta iz cijele Evrope.

Više informacija na :  http://www.theatertageamsee.de

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top