Jedna milijarda ustaje (One Billion Rising)

Organizatori su JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“ i Aerobik i Zumba klub” ATHENA” , ples predvodi instruktorica Elma Višo!

Kampanja je pokrenuta kao poziv na akciju i odgovor na užasnu statistiku po kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi,procjenjuje se da čak JEDNA MILIJARDA ŽENA, DJEVOJAKA I DJEVOJČICA trpi nasilje.

U kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE, najvećem aktivističkom danu u historiji V-dana, globalnom aktivističkom pokretu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama će se priključiti mnoge poznate osobe iz javnog života.

Ovim putem pozivamo i sve građane BiH da uzmu učešće u ovoj kampanji i otplešu ples s ostalim aktivistima te samim tim podrže borbu protiv nasilja nad ženama.

Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama realizovat će se i u Bosni i Hercegovini u realizaciji preko 30 organizacija civilnog društva.

Centralni događaj kampanje je 14.2.2013. godine u 14:00h kada će se aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke Sarajeva na Trgu Djece Sarajeva (plato ispred BBI Centra) pridružiti aktivistima/icama širom svijeta u kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE. Osim aktivista iz Sarajeva kampanja će biti realizovana i u preko 20 drugih BiH gradova.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top