Finalnu ceremonija “Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe”

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizirala je danas u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo finalnu ceremoniju “Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe” u okviru projekta “Jevrejsko groblje u Sarajevu – konzervacija nadgrobnika”.

Cilj projekta je podizanje svijesti mladih o značaju, stvaranju odgovornosti i očuvanju naslijeđa.

Projekt je realiziran u jedanaest osnovnih škola iz Sarajeva, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, sredstvima iz Specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa, uz podršku Jevrejske zajednice BiH, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Srednjobosanskog kantona i Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS.

U okviru projekta objavljen je konkurs za najbolji učenički rad o temi “Moja BiH – moje naslijeđe” na koji su pristigla 594 likovna, literarna i maketarska rada.


Nagrađeni su radovi dvadeset osnovaca kao i tri najaktivnije škole “Ivan Goran Kovačić” Fojnica, “Dr. Boris Ćorić” Kreševo i Prva osnovna škola llidža.

Škole, učesnice projekta, prigodnim programom su se predstavile na manifestaciji, nakon čega su svi učesnici zajedno sa saradnicima Komisije obišli lokalitet Jevrejskog groblja u Sarajevu.

Na svečanosti su bili prisutni predstavnici Ambasade SAD u BiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komisija u saradnji s Američkom ambasadom u BiH uspješno realizira projekt “Moja BiH – moje naslijeđe” od 2006. godine. Do danas je u njemu učestvovalo oko sedamdeset škola iz dvadeset gradova BiH.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top