Izložba o spomenicima u regiji

  • h1.jpg
  • hf1.jpg
  • hf2.jpg
  • hf3.jpg

Izložba fotografija "MOnuMENTI", u organizaciji Foruma civilne mirovne službe (forumZFD), koja sadrži više od 20 fotografija spomenika na zapadnom Balkanu, otvorena je danas u Sarajevu.

Otvorena je u sklopu History Festa u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu.

Izložba fotografija Marka Krojača sadrži fotografije spomenika koji svjedoče o historijskim događajima u ovoj regiji u proteklih stotinu godina. One daju jasnu sliku kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. vijeka pa sve do danas.

 

Nakon otvaranje izložbe održana je i panel diskusija "Upotreba spomenika u reviziji historije u postjugoslovenskim državama".

Učesnica panela Amra Čusto podsjetila je da je izložba nastala davno, a mogla se pogledati u nekih drugim bh. gradovima kao i gradovima regije i Evrope.

 

Ove godine na History Festu pripremljen je bogat program, koji se mogao vidjeti i u protekla dva dana.

To su panel diskusije, promocije knjiga, predstavljanje najnovijih izdanja iz historijografije, ali i drugi aspekti istraživanja prošlosti koji su netradicionalni.Izložba o spomenicima koji su ostaci prošlosti, koji nam također govore kako o prošlosti tako i o sadašnjosti. Na spomenicima  se najbolje može vidjeti  primjer našeg savremenog odnosa prema spomenicima iz prošlosti, recimo socijalističkog perioda, koji su zapostavljeni zbog činjenice da danas imamo sasvim nove i negativne narative u svim postjugoslavenskim državama o jugoslavenskoj historiji.

 

Na Izložbi se između ostalih, mogu vidjeti i "Krajputaš" - spomenik Ivi Andriću, Spomenik na Makljenu, Spomenik slobode u Crnoj Gori, Spomenik Bitke na Sutjesci i Spomenik Titu, građani će moći pogledati izložbu u narednih petnaest dana.

Ponedeljak, 04. Juni 2018

Prijatelji & Partneri
Općina Novo Sarajevo Friedrichshafen Deutschland Aarhus centar Sarajevo
Pronađite nas na Facebook-u Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

Copyright (c) 2001 - 2019 mladi.ba

powered by nashstudio.ba | 2010