Predstava "PRISUSTVO ODSUSTVA"

  • prisustvo_odsustva.jpg
  • prisustvo_odsustva_1.jpg
  • prisustvo_odsustva_fotografija.jpg
  • dah_teatar_426.jpg

10.12.2013. u dvorani Centra odigrana predstava Dah Teatara „PRISUSTVO ODSUSTVA“. Tema post traumatska sjećanja , koje čuvaju žene , akoje se odnosi na nestale osobe iz njhove najbliže okoline. Kreiranjem predstave, želi se pomoći porodicama sa teškim ratnim iskustvima .

 

Prisustvo odsustva je teatarski projekt koji govori o pamćenju nakon traumatičnih događaja. Fokusiran je na žene i muškarce koji su čuvari ili skrbinici sjećanja na članove njihovih porodica, nestale 1990-ih u sukobima na tlu bivše Jugoslavije. Prisustvo odsustva je projekt koji su istražili, kreirali i izveli članovi DAH teatra, Centra za pozorišna istraživanja – nevladine organizacije sa sjedištem u Beogradu, nastale 1991. godine iz potrebe za eksperimentalnim teatarskim radom koji bi odslikavao historijske i političke aspekte društva u tranziciji.

 

DAH centar za pozorišna istraživanja predstavu Prisustvo odsustva zamišlja kao performans i muzičku instalaciju koji podstiče javno priznanje i nastoji pomoći osobama i porodicama koje su preživjele tragediju nestanka člana porodice. Prisustvo odsustva podržava pripovjedanje ličnih priča. Stvara utočište suosjećanja i razumijevanja za one čiji se glas dosada nije čuo zbog stanja u društvu ili zbog toga što nemaju snage javno progovoriti. Predstava naglašava i ogromnu ulogu žena u prevazilaženju traumatičnih iskustava, pokazujući kako se one nose sa događajima iz prošlosti i na koji način dolaze do pozitivnog ishoda iz najtežih situacija.

Utorak, 10. Decembar 2013

Prijatelji & Partneri
Općina Novo Sarajevo Friedrichshafen Deutschland Aarhus centar Sarajevo
Pronađite nas na Facebook-u Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

Copyright (c) 2001 - 2019 mladi.ba

powered by nashstudio.ba | 2010