Dance Masterclass sa svjetski poznatim koreografom Royston Maldoom

Udruženje SUPERAR u BiH u saradnji sa “Međunarodnim centrom za djecu i omladinu  Novo Sarajevo” organizuje BESPLATNU radionicu svjetski priznatog plesnog koreografa Royston Maldooma, koja će se održati 12.06.2019.g. u plesnoj sali Dječje kuće na Grbavici u periodu od 11h – 13h.

Royston Maldoom, je svjetski poznati koreograf i plesni pedagog. Po završetku plesne akademije na Kraljevskom baletu i američkom plesnom teatru Alvin Ailey, 1975.g. dobio je nagradu za svoj rad uključujući i nagrade za koreografiju plesnog teatra Harlem i peruanskog nacionalnog baleta.

Uskoro se posvetio realizaciji svoje ideje o pružanju besplatnih plesnih projekata u svrhu socijalne inkluzije i pomirenja. Osamdesetih i devedesetih putovao je po svijetu i organizirao plesne radionice u tada međunarodnim kriznim područjima (Etiopija, Balkan, Palestina, Južna Afrika, Južna Amerika, Sjeverna Irska, itd.). Mnogi od učesnika u ovim projektima su upravo tu započeli svoju profesionalnu plesnu karijeru, a sada su članovi renomiranih plesnih grupa. U Adis Abebi, njegov rad sa 100 djece sa ulice stvorio je “Adugna Dance Company”, koja u međuvremenu priprema mlade ljude da postanu profesionalni plesači.

Profesionalni bljesak i medijski proboj o njegovom pristupu plesnom obrazovanju doživio je 2004.g. nagrađivanim filmom “Ritam je to!”. Tom prilikom Royston je dokumentirao svoj rad sa 250 mladih ljudi uz podršku Berlinske filharmonije. Film je značajno doprinjeo isticanju važnosti određene metode pedagoškog pristupa u plesnom obrazovanju i uključivanje iste u javnu debatu. Nakon ovog filma svi su pričali o Royston Maldoomu, bio je gost u skoro svakoj emisiji, govornik na pedagoškim kongresima, te je primio brojne nagrade za svoj rad. Međutim, on se nije bavio plesom kao “pedagoškim alatom”, već uvijek plesom kao umjetničkom formom za postizanje neograničenih mogućnosti.

Njegovo duboko uvjerenje:

“Možete promijeniti život na časovima plesa!”

«Ples ima ogroman potencijal za promjene, za politički i društveni kontekst, kao i za svaku osobu lično».

Radionica je namijenjena plesnim pedagozima i onim plesačima koji rade ili namjeravaju raditi sa djecom i mladima, te svoje znanje prenositi dalje.

Royston se za Masterclass u Sarajevu priprema da sa polaznicima istražuje načine za izgradnju fokusa, koordinacije i koncentracije. Govorit će o radu sa partnerima i grupama, te poboljšaju njihove integracije, saradnje i razvoja socijalnih vještina. Predstavit će vježbe koje podstiču učenike da stvaraju kvalitetan materijal, te govoriti o koreografskoj strukturi.

Biće mu drago da pokuša da riješi bilo koja konkretna pitanja ili nedoumice koje učesnici mogu iznijeti tokom radionice.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top